Od trzech lat pieke chleb sama w domu.Zaczynałam od maszyny do pieczenia,ale kiedy się zepsuła nowej nie kupiłam i przeszłam na wyrabianie reczne.Tak sie prezentuja moje wypieki.
Podam wam przepis na taki pyszny chlebek na zakwasie
3 szklanki mąki zytniej
3 szklanki mąki pełnoziarnistej z Lubelli
2 szklanki mąki pszennej typ 650/mąka babuni z Biedronki/
2 szklanki zakwasu
3 szklanki ciepłej wody
3 łyzki cukru
3 płaskie łyżeczki soli
Wszystkie składniki włozyć do miski i wyrabiac około 10 minut ,odstawić na 20 minut w tym czasie posmarować 3 foremki keksówki masłem i wysypać tarta bułką.Do cista teraz dodac siemie lniane,słonecznik, dynię i wyrabiać jeszcze z 10-15 minut az ciasto odchodzi od reki.Przełozyć do foremek posypac sezamem i makiem i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny/w zaleznosci jak jest ciepło/ i przykryć ściereczka.Wyrosniety wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 45 minut.Po wyjęciu wypędzlowac letnia woda -uzyskuje piekny połysk.Smacznego
mniam ale smakowite :). jadło się to się wie :))
OdpowiedzUsuńZazdroszczę. U mnie pieczenie chleba skończyło się na kupnie mąki żytniej i obejrzeniu filmiku o robieniu zakwasu.
OdpowiedzUsuńTak apetycznie wygląda, że aż ślinka cieknie ;-).
Super, ja też piekę sama chleb... ten zapach w domu... piękne bocheneczki.... które w mig znikają :)
OdpowiedzUsuń